Обзаведени комфортни апартаменти в Керамоти, Гърция

Добре дошли в Керамоти, Гърция - най-хубавия плаж на Балканите!

Доскоро малко рибарско селище и транзитен пункт, от който туристите се отправят с ферибота до о-в Тасос, през последните години Керамоти, префектура Кавала, се превърна в атрактивна дестинация за семеен и екотуризъм.

Разположено на малък, но много живописен полуостров, създаден от устието на р.Нестос (Места) в продължение на милиони години, колоритното пристанищно градче отстои на почти еднакво разстояние от Кавала и Ксанти. Направо докоснато от Бога, Керамоти е потънало в зеленина и е опасано от разкошна плажна ивица от фин пясък (широка поне 60 м и дълга цели 10 км), която продължава отвъд устието на р. Места. Гледан откъм морето, полуостровът напомня на екзотичен Карибски пейзаж .

В Керамоти няма огромни тълпи от туристи, нито големи и лъскави хотели, построени до самия плаж, и именно в това се състои неговия чар. Със своята необятна плажна ивица и подкупващо спокойна атмосфера, който дори гларусите и чайките не смеят да нарушат, Керамоти е идеално място за прекарване на почивката за всички, които искат да отдъхнат настрани от шума на големите курорти. Малките хотелчета, както и предлаганите частни квартири и апартаменти под наем, предлагат общо не повече от 600-700 места за летовници, а местното население не надхвърля две хиляди души.

Живописната крайбрежна улица, откъдето тръгва най-кратката фериботна линия до Тасос (30 мин.), е осеяна с малки и кокетни таверни, кафенета и сладкарници. Ежедневието в Керамоти е запазило своя ритъм отпреди десетилетия. Сутрин хората пазаруват от фурната и магазините, следобед в градчето е тихо и спокойно, тъй като повечето от хората вземат следобедната си „сиеста” Само за рибарите-въдичари няма минута почивка. Те са окупирали кея и от време на време огласят околността с възгласите си по повод поредния успешен улов. Вечер местните хора се срещат с приятели на традиционната волта (разходка - гр.) по крайбрежната улица, която вечер се превръща в пешеходна зона. После завършват вечерта в някое от кафенетата или таверните, а най-ревностните любители на нощния живот прекарват малките часове в кокетния бар "Егеон" току до самия морски бряг.

В Керамоти човек може да намери всичко необходимо за ежедневните си нужди. Супермаркети, месарници, таверни и рибни ресторанти, снек барове, сладкарници, кафенета и дори нощни заведения. Повечето от тях предлагат 10% отстъпка за клиентите на "Белвю апартмънтс" - безспорно най-комфортния хотел с ваканционни апартаменти, при това български. Откритият през януари 2010 г. ресторант "Сто кима" ("При вълните") е другата перла в короната на Керамоти, където ценителите на изисканата кухня ще се почувстват на седмото небе. Заслужава се да се посетят още рибната таверна "Гларос"(намираща се на два-три метра от морето), таверната на хотел "Акрополис" (при винаги усмихнатия Агапиос) и "При братята" - таверната в която има меню на български език - особено популярна сред българите, които не са "на ти" с чуждите езици. Всичко в Керамоти се намира на пешеходно разстояние, а движението на автомобили (с изключение на м. август - традиционния пик в посещенията на българи и гърци) е по-скоро спорадично, което прави улиците идеални за разходка и придвижване с велосипед.

Плажът се намира от другата част на миниатюрния полуостров, който в най-близкатата си част до Тасос е широк не повече от 150 - 200 метра. Пясъкът е ситен и бежов на цвят, с не по-лошо качество от този на "Златни пясъци" и "Слънчен бряг", но хората, налягали по него на единица площ са най-малко 100 пъти по-малобройни, отколкото по нашенските курорти. Наред с „дивия” плаж, има и няколко обособени зони със стационарни чадъри и шезлонзи. Там разбира се хората са по-нагъсто, но за разлика от нашенските морски курорти, за ползването на плажните удобства не се плаща нищо. Макар и да са вложили доста пари, концесионерите се задоволяват само с консумацията на своите гости, като дори и едно кафе или бира, сервирани под сянката на чадъра са достатъчни, за да го ползва човек цял ден.
Най-старият организиран плаж е "Паралия" (плаж - гр.). Там има голям плажен бар, в който. вечер се събират и правят купон много младежи.
Напоследък все по-голяма популярност придобива "Аква парк"- не само заради огромните си надуваеми пързалки (истинска атракция за малки и големи), но и заради перфектното обслужване и конкурентните цени, Непосредствената му близост с елегантния ресторант "При вълните" и с едни от най-добрите хотели с апартаменти - "Белвю апартмънтс" и "Ирини", също допринася за многобройната и отбрана публика на там. Без преувеличение може да се каже, че този плаж с успех би могъл да прави конкуренция на всяко място по Лазурния бряг.
Едва сега прохождащият "Коко бийч" също се включва в конкуренцията, но без кой знае колко големи големи шансове за успех, поради своята непосредствена близост с доста неугледния къмпинг, с изоставените тенис-кортове и съседството си с някои от най-старите и зле поддържани хотели, посещавани предимно от български туристи с много ниска покупателна способност.

Морето е тихо и плитко на десетки метри от брега, а водата - кристално чиста и прозрачна, което прави Керамоти идеално за летуване на семейства с деца. Влюбените двойки пък със сигурност биха се радвали на уединение и романтика. Кедровата гора, която отделя градчето от плажната ивица, създава усещане за спокойствие и пълен релакс - без досадния шум на заведения за хранене или барове на плажа. Затова нуждаещите се от спокойствие и почивка биха се почувствали направо в рая. За разлика от много други области в Гърция, Керамоти грабва окото с многото зеленина. Къщите и малките блокчета са кокетни, а дворовете на местните хора са старателно поддържани, отрупани с богата южна растителност – палми, кипариси, лян, зокум и др., с редовно подстригвани тревни площи.